Havreflarn - Bolachas Finas de Aveia com chocolate e sal marinho / Thin oat cookies with chocolate and sea salt

15:16




(Scroll down for english)

Estão a sentir aquele perfume que se vai libertando pela casa, enquanto o forno produz pequenas maravilhas?… Esta receita traz tudo isso com um toque de dias felizes.
Pegamos nas Havreflarn, uma receita sueca deliciosa,  que podemos encontrar no IKEA em versão sanduíche fabulosamente sedutora, e utilizamos ingredientes mais saudáveis para fazer a nossa versão.
Tudo com ingredientes biológicos.



Receita de Linda Lomelino (Call me Cupcake)

Ingredientes

75 gr de manteiga sem sal (usamos Ghee)

2 colheres de sopa de mel/golden syrup (usamos mel de rosmaninho)

2 colheres de sopa de leite (usamos “leite” de amêndoa e arroz)

60 gr de farinha (usamos de trigo integral, pois tem um maior valor nutricional)

¼ colher de fermento

45 gr. de flocos de aveia (comprados a granel)

90 gr de açúcar (usamos demerara por não ser refinado, mas também poderia ser feito com açúcar de côco, ajustando as quantidades)

¼ colher de baunilha em pó

75 gr de chocolate negro para derreter (usamos com 70% de cacau, sem açúcar adicionado)

Pepitas de sal (não usamos por causa dos mais pequenos)


Preparação

Pré-aqueça o forno a 175º.

Prepare dois tabuleiros com papel vegetal para utilização culinária.

Derreta a manteiga num tacho. Retire do calor e misture com o mel e o leite.

Num recipiente à parte, misture a farinha, o fermento, os flocos de aveia e o açúcar. Adicione esta mistura, juntamente com a baunilha ao preparado de manteiga, mel e leite. Coloque uma colher de chá de massa por bolacha nos tabuleiros, bem afastadas umas das outras.

Cozinhe as bolachas durante 6 a 8 minutos, ou até ficarem douradas nas pontas. Deixe arrefecer completamente e pincele com o chocolate derretido salpicado com pepitas de sal. Podem fazer as sanduíches juntando duas bolachas unidas por chocolate.



Do you feel that scent that slowly surrounds your home, as something delicious is baking in the oven?... This recipe brings all this together with a sprinkle of happiness. We took the havreflarn cookies recipe and we have used healthy and organic ingredients for our own version!

Recipe and notes by Linda Lomelino  - Call me Cupcake
Ingredients

75 g (2/3 stick) unsalted butter (we have used ghee)

2 tbsp. honey (or golden syrup) (he have used rosemary honey)

2 tbsp. milk (we have used almond and rice "milk")

60 g (1/3 cup + 1 1/2 tbsp.) all purpose flour (we have used whole wheat flour)

1/4 tsp. baking powder

45 g (1/3 cup + 1 1/2 tbsp.) rolled oats

90 g (1/3 cup + 1 1/2 tbsp.) granulated sugar (we have used demerara as is a non refined sugar, you may also use coconut sugar, but make sure you are going to taste as you go to adjust proportions)

1/4 tsp. vanilla bean powder

75 g dark chocolate, melted (we have used 70% cocoa with no sugar added)

flaky sea salt, to sprinkle


Instructions

Preheat oven to 175°C (350°F). Prepare two baking sheets with baking paper.

Melt the butter in a saucepan. Remove from heat and stir in honey and milk.

Combine flour, baking powder, rolled oats and sugar in a medium bowl. Add the flour mixture and the vanilla to the butter mixture and stir until combined – batter will be quite loose.

Spoon about one heaping teaspoon for each cookie onto the prepared baking sheets, leaving lots of space between each cookie.

Bake for 6-8 minutes or until cookies are browned around the edges. Let cool completely, then brush with melted chocolate and sprinkle with flaky salt. Best eaten on the day they’re made.


Some notes about this recipe: A classic way to make them more IKEA-esque is to brush melted chocolate on the back of one cookie and then sandwich it with another cookie. In that case you might want to up the chocolate to 100-125 g.


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